Ta prosta sałatka gości u mnie nie tylko w weekendy. Jest pyszna i robi się ją ekspresowo
W polskiej kuchni najpopularniejszą sałatką jest sałatka jarzynowa. Nie obędą się bez niej żadne święta, ani uroczystości. Wiele osób przygotowuje ją też bez okazji, bo jest smaczna i zdrowa. W kuchniach innych krajów też są takie przeboje. Grecy mają swoją sałatkę wiejską (znaną u nas pod nazwą grecka), Włosi caprese, a Szwajcarzy Wurstsalat. Jej podstawą jest kiełbasa, zaś dodatkami kilka prostych i smacznych produktów.
Jaką wędlinę dodać do sałatki szwajcarskiej?
Do sałatki szwajcarskiej tradycyjnie używa się delikatnych kiełbas. Zazwyczaj jest to Lyoner, czyli kiełbasa w stylu mortadelli, łagodna i delikatna w smaku. Można też użyć Cervelat, czyli lekko wędzonej kiełbasy, z delikatnym aromatem przypraw. Bez problemu można też sięgnąć po Mortadelę, a nawet kiełbasę parówkową czy nieco twardszą kiełbasę krakowską.
Jak zrobić sałatkę szwajcarską?
Sałatkę szwajcarską robi się z dość prostych składników. Wszystkie zazwyczaj kroi się w cienkie paski, dzięki czemu sałatka bardzo apetycznie wygląda i jest wygodna do jedzenia. Sałatkę doprawia się wyrazistym sosem, który sprawia, że potrawa jest pełna smaku.
Przepis: Sałatka szwajcarska
Pożywna sałatka z kiełbasy, sera żółtego i ogórków konserwowych
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - szwajcarska
 - Czas przygotowania
 - 20 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 340 w każdej porcji
 
Składniki
- 250 g kiełbasy w cienkich plasterkach (np. Mortadela, Krakowska)
 - 100 g sera żółtego w plasterkach
 - 1 mała cebula
 - 4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych
 - 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
 - 1 łyżeczka musztardy Dijon
 - 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
 - papryka mielona słodka lub ostra
 - sól, pieprz, cukier
 - natka pietruszki do posypania
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKiełbasę i ser pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, a potem w paski. W słoiczku wymieszaj ocet, musztardę i olej.
 - Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki sałatki wymieszaj z sosem. Sałatkę dopraw do smaku papryką, solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki.
 
Sałatka szwajcarska – kilka wskazówek
Sałatka szwajcarska jest dobra na przekąskę, śniadanie czy kolację. Oto, na co należy zwrócić uwagę, by zachwyciła smakiem.
- Sałatkę szwajcarską po wymieszaniu z sosem warto wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. W tym czasie smaki poszczególnych składników dobrze się poprzenikają.
 - Przed podaniem sałatkę można posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
 - Do sałatki można też dorzucić liście sałaty, które dodadzą apetycznego wyglądu i lekkości.
 - Sałatka najlepiej smakuje podana z chlebem, np. żytnim lub preclami.